Østvinduet er montert og gulvet demonteres

Gulvet er demontert i store deler av skipet og det bygges gangveier på det gamle bjelkelaget for sikker ferdsel over den blottlagte krypkjelleren.
Ser vi ned i krypkjelleren finner vi fundamenter fra middelalderen og lødde steinmurer som skulle bære tregulvet som erstattet jord, graver og heller fra 1800-tallet. En god del av de lødde steinene har tydelige spor av tidligere bruk, sannsynligvis også fra Mariakirken. Høvelspon og plankebiter fra byggingen av gulvet, ligger ennå på bakken mellom murene.
Både murer og treverk er lappet og reparert gjennom tidene.
Demonterte gulvbord ligger klare for å bli båret ut. Nordportalens murverk er beskyttet med finérplater og døren er skiftet ut med en robust ståldør. Til venstre har Emanuel Vigelands engle-lampett fått et beskyttende skall.
Gulvbordene legges i spesialcontainere for frakt, oppbevaring og klimakontroll. De skal høvles til for gjenbruk, så langt det lar seg gjøre.
Victor Sparres blyglassvindu er ferdig reparert og montert og venter på lyset. Lite lys slipper gjennom det mørke glassmaleriet med mindre solen står rett på. Stillaset på utsiden bidrar ytterligere til mørkleggelsen, mens lyset strømmer fritt gjennom korets sidevinduer.
Facebooktwitterlinkedin