UiS/Arkeologisk museum er midt i arbeidet med demontering av kleberstein. Selv om steinene langs toppen av gavlen er både oppsprukne og løse, viser de seg å være festet på en slik måte at demontering er et krevende arbeid. To og to steiner er boltet sammen med et solid jernstag. Dette er så forankret i en solid “krok” som er murt dypt inn i veggen.
Her er Geir Magnussen fra UiS/Arkeologisk museum i gang med det møysommelige arbeidet med å få løs steinene. Trekiler, baufil og løftetalje må til, pluss en god prosjon tålmodig samarbeid.
Der hvor kleberstenen er fjernet kan vi se toppen av selve murverket og restene av steinenes feste. Her ser vi bl.a. enden på sutaket (1860-70), tilpasninger i tegl, samt både nytt og gammelt feste for det flotte gavlspydet. Store deler av vestgavlen er flere ganger endret og reparert, så vi må nok lengre ned i veggen for å finne middeladermurverk. Analyser av mørtel og veggens sammensetning vil avsløre dette etter hvert.
Bildene under viser stein som er demontert og på vei til verkstedet. Legg merke til jernboltene. Over tid ville disse ødelegge stadig mer stein ved rusting og påfølgende ekspandering. Se også hvordan det er hugget plass spor til hver av taklektene. Disse var ikke i bruk nå, men rester etter gamle treplugger står igjen i hullene.
Foto: Schjelderup & Gram