Taket lukkes igjen

Etter en lang periode med åpnet takflate over gesimsen, er det nå endelig klart for å lukke igjen. Når treverk i gamle vernede bygninger skal skiftes og erstattes er det helt nødvendig å være kompromissløs på kvaliteten. Dersom jobben blir gjort riktig, kan det gå svært lang tid før dette taket åpnes igjen.

IMG_5482

Her arbeider tømrere fra Sagen as med å få på plass ny sperre. Den er nær 10 meter lang i ett stykke kjerneved, så det krever krefter å få den på plass og få den festet skikkelig. På toppen, Per Haugaard, som leder tømmerarbeidene.

Når sperrene er på plass kan man legge på sutaksbord for å lukke taket. Bildet under viser hvordan det gamle sutaket er lappet igjen med tilpassede bord i beste sort furu. Jobben videre blir å sikre at dette blir stående tørt og luftig under tekking og gode beslag.

Uten det store stillaset, med duk som dekker flere meter inn på takflaten, hadde det ikke vært mulig å blottstille takverket, klokkespill og urverk slik vi har gjort det hele denne sommeren.

 

 

IMG_5514

Sutaksbordene skal dekkes med plater og papp før skiferen legges. Vi kan også se sporene som er hugget i klebersteinen for hver av lektene.

IMG_3089

Like under og innenfor der hvor det arbeides, henger de mange klokkene. Legg merke til alle snorene som fører ned til klaviaturet i etasjen under.

Facebooktwitterlinkedin